E M N E VISNING |
[+35]Shotgun Joe |
Posted - 05 Oct 2003 : 16:21:39 Hvis du synes at den færdig boller i karry, du køber nede i Brugsen, er den bedste, er denne opskrift ikke noget for dig ! Men, hvis du derimod godt kan li' at lege lidt med traditioneller retter, så klø bare på !
- Findes der noget så Dansk som: boller i karry !? Både ja og nej ! For hva' er karry egenlig ? Vi kender det som et gult pulver, man køber nede i supermarkede, og de fleste tro da også at det kommer fra Indien. Det er dog en sandhed med modifikationer. Ganske rigtigt findes der i Indien en serie retter som hedder "et-eller-andet"-curry, men det skal her bemærkes at: Man kan altså IKKE købe karrypulver i Indien. Curry er en speciel måde at sammensætte krydderier i en ret på, det nærmeste man kommer det, er en currypast. Currypast er en masse af frisk malede krydderier, ofte med flere friske ingridienser (som f.eks. frisk chili og frisk gurkemaje). Karrypulver, er sikkert bragt til Europa af Englænderne, da de efter et par hunderede år i Indien, omsider var begyndt at få smag for det lokale køkken og derfor lavede deres egen variasion.
Til "min" boller i karry, skal du bruge:
ca. 1 kg. hakket svinekød. 2-4 fed hvidløg. 1 "tommelfinger" frisk ingefær. 2-3 æg. 1 stort løg. rasp. Mel. Margarine. Din ynlings chilisovs (AWP sovsen f.eks. ). Soya. 1 grønsagsbolion terning. Salt og pebber. Karrypulver (jeg bruger Unifood's extra stærk).
Jeg har en stor Kenwood køkkenmaskine, jeg bruger til at lave farsen med. Jeg bruger altid "K"-spaden til det.
Først sætter du en stor gryde vand over, ca. 3 l. og tilsætter grønsagsbolionterningen. Løg, hvidløg og ingefær skrældes og finhakkes eller rives. Smid kødet op i skålen sammen med, løg, hvidløg, ingefær, et ordenligt stænk soya, godt med salt og pebber, æg og et skud chilisovs (jeg bruger ca. 1 tsk. AWP, men du kender selv din egen smag for chili). Rør det hele godt sammen. Drys rasp i, indtil farsen får en halvfast koncistens.
Vandet skal koge, men ikke spilkoge. Tag en spiseske og begynd at forme bollerne, de skal være ca. 2 cm. i diameter. Drop dem i vandet hver gang du har lavet en. Når jeg har lavet en 10 - 12 stk., ser jeg efter om der er nogen som ligger i flyder i kanten af gryden. Dem tager jeg op og lægger i et dørslag eller en pasta si. HUSKAT sætte noget under !
Når der ikke er mere fars til bage, slukker jeg for gryden og vakser røreskålen, mens de sidste boller koger færdig. Så tager jeg de sidste boller op. Si bollevandet (der sku' ikke grines ) ned i røreskålen. Ta' ca. 1/3 af 200 g. margarine og lad det bruse af i den gryde du brugte til at koge boller i. drys 2 spk. karrypulver i og rør med et pisteris. Karryen må ikke brænde på, den skal gerne blive til en bobbelende masse, som får hele huset til at dufte af karry.
Smelt nu resten af margarinen i gryden og rør ca. 4 spk. mel i til en smørbolle. Tilsæt bollevandet (der sku' ikke grines ) lidt af gangen, mens du hvergang koger det op, indtil du har brugt det hele, eller ikke ønsker mere sovs.
Handy tip: At lave sovs kræver erfaring, den bliver tit for tynd. Hvis den bliver for tynd, skal du lidt af gangen tilsætte: kartoffelmospulver !!! Ja du læste rigtigt ! Kartoffelmospulver er stort set smagsløst, men det KAN ikke klumpe. Med det får sovsen ALTID den rigtige tykkelse
Nu er din karrysovs færdig og du kan plumpe dine boller i. Hust at slukke for gryden først, så sovsen ikke brænder på.
Som de obligatoriske ris til, anbefaler jeg Indiske Basmati- eller Thailanske Jasminris (husk at de ikke kræver helt så meget vand, som alm. ris).
Det var CS-køkkenet for denne gang, god fornøjelse |
10 N Y E S T E I N D L Æ G (Nyeste først) |
Ull |
Skrevet - 26 Nov 2003 : 00:57:46 Havde drengene til middag idag. Menuen stod på Boller i "curry"(with a twist), sjældent har jeg oplevet et så begejstret selskab! Din opskrift (denne gang med gris) var en monster succes. Har du ikke flere gode ting du har lyst til at dele med os andre madglade? |
Ull |
Skrevet - 19 Nov 2003 : 22:02:22 Super schön opskrift Joe! Tillod mig dog at købe et stykke lammeryg og hakke istedet for den døde gris. |
[+35]Krakatau[Wa] |
Skrevet - 06 Oct 2003 : 23:17:43 tjaaa... tvivlen bliver ved at komme indtil du kommer og beviser det ;) |
[+35]Shotgun Joe |
Skrevet - 06 Oct 2003 : 23:13:23 Mistror du mig MasterL ???? Jeg har omhyggeligt testet alle mine opskrifter på min familie, inc. mine børn. Alle har hidtil overlevet alt, untagen min AWP chilisovs ;-) |
[+35]Krakatau[Wa] |
Skrevet - 06 Oct 2003 : 23:09:55 LOL Eye
Joe den vil jeg få min mor til at lave, så skal jeg se om du kan lave opskrifter (jeg tvivler ikke på dine madtalenter, selvom jeg ikke har erfaring, desværre)
|
[RBBOT]TheEye |
Skrevet - 06 Oct 2003 : 18:21:15 KASTER I KARRYSOVS EFTER MIG |
[+35]Shotgun Joe |
Skrevet - 05 Oct 2003 : 19:42:41 *LØL* Tomcat ! - Det er lige nøjagtig hva' det er ! Ingen kan se det, ingen kan smage det og den sider lige i øjet HVER gang ;-) |
[+35]Tomcat |
Skrevet - 05 Oct 2003 : 18:48:25 quote: Handy tip: At lave sovs kræver erfaring, den bliver tit for tynd. Hvis den bliver for tynd, skal du lidt af gangen tilsætte: kartoffelmospulver !!! Ja du læste rigtigt ! Kartoffelmospulver er stort set smagsløst, men det KAN ikke klumpe. Med det får sovsen ALTID den rigtige tykkelse
Det er sq da Cheat |
[+35]Shotgun Joe |
Skrevet - 05 Oct 2003 : 18:47:13 Koriander og spidskommen, er standart i karrypulver, men ALTID godt, til næsten alt ! ;-) Jeg vil, btw., gerne ha' DIN opskrift på karry-boller, så jeg kan blive inspireret |
[+35]Casa |
Skrevet - 05 Oct 2003 : 18:34:30 koriander spidskommen er monster godt :D karry retter er mine favoriter laver efter sigende danmarks bedste boller i karry udnævnt af mine kammeraters mødre :D |
|
|